Het Blauwe Meer in Nederland

Weekje weg Drenthe – Het Blauwe Meer

Begin dit jaar was ik toe aan een weekje rust en ruimte. Ik boekte een vakantiehuisje in Drenthe, ging 24 uur offline en ging op ontdekking uit in de omgeving. Als kind ben ik wel eens in de provincie geweest, maar daar kan ik me weinig van herinneren. Zo ontdekte ik een hoop nieuwe plekjes die ik uiteraard graag deel. Vandaag de eerste: Het Blauwe Meer.

Het Blauwe Meer

In de informatiemap van het huisje kwam ik een stukje tegen over Het Blauwe Meer. Bij de naam ging direct een belletje rinkelen en na wat hersens kraken bedacht ik me dat ik weleens foto’s van deze plek voorbij heb zien komen in mijn Instagram-feed. Hoewel ik me het me niet meer precies voor me kon halen wist ik wel dat ik hier naar toe moest!

Het Blauwe Meer is een niet-natuurlijk meer in natuurgebied het Leggelderveld, ten zuide van het dorp Hoogersmilde. Het is ontstaan doordat de kalkzandfabriek Albino vanaf 1905 hier tientallen jaren zand heeft afgegraven. Tegenwoordig is het een recreatieplas waar in de zomer grote aantallen mensen op af komen om te  zonnen en te zwemmen.

Het Blauwe Meer in Nederland

Wandelroute langs het blauwe meer in Drenthe

Is Het Blauwe Meer echt zo blauw?

Tot mijn verbazing is Het Blauwe Meer echt blauw. Tijdens mijn bezoekje was het bewolkt en dan lijkt het meer wel wat groener te kleuren, maar op zonnige dagen schijn je de blauwe kleur echt in volle glorie te kunnen aanschouwen. Na wat zoeken op internet (lees: Wikipedia) kom ik er achter waar het meer zijn blauwe kleur van krijgt: 

In het zand van het Blauwe Meer komt plaatselijk glauconiet voor, een mineraal met een donkergroene kleur dat gemakkelijk verweert. Samen met de diepte zorgt dit voor de blauwgroene kleur van het water. – aldus Wikipedia

Zwemmen in Het Blauwe Meer

In de zomermaanden is Het Blauwe Meer een populaire recreatieplas, om te kunnen zwemmen betaal je entree. Op moment van schrijven is dat 3 euro per volwassen en 2 euro voor kinderen tussen 6 en 11 jaar. Tijdens mijn bezoek in de winter werd er geen entree gevraagd, maar stond wel aangegeven dat je er alleen kunt pinnen. Of dit alleen tijdens de corona-maatregelen geldt is mij helaas niet duidelijk, maar houd daar dus rekening mee.

Tijdens mijn bezoek was ik helemaal alleen, maar online lees ik heel andere berichten over de zomer. Het schijnt er dan erg druk te kunnen zijn, met name in de weekenden. Wil je in alle rust van Het Blauwe Meer genieten? Kom dan op een doordeweekse dag of in de winter. Naast zwemmen kun je namelijk ook prachtig wandelen rond het meer.

Zwemmen in het Blauwe Meer

Wandelen rondom Het Blauwe Meer

Het Blauwe Meer is omringt door bomen en je loopt zo van het water het bos in. Rondom de recreatieplas ligt ook een prachtige wandelroute van ongeveer 2 km. De route ligt bovendien buiten het afgesloten zwemgebied, dus je hoeft hier ook in de zomermaanden geen entree voor te betalen. Je moet wel even opletten waar de route begint: voor de entree van het meer zie je aan je linkerhand het eerste paaltje met een gele pijl. Dit is de start van de route.

De wandeling brengt je helemaal rond de recreatieplas waar dicht bos en open stukken elkaar afwisselen. Het bos is een gemengd, dus je komt er zowel naald- als loofbomen tegen, en heeft geen gebrek aan vogels. Onderweg kom je een tweetal schommels boven of aan het water tegen en er hangt zelfs een slingertouw. Halverwege de wandeling is er bovendien een leuk uitkijkpunt op de andere kant van de plas, waar nog steeds zand wordt gewonnen.

Parkeren

Parkeren bij Het Blauwe Meer is ook geen probleem. Er is een groot, open parkeerterrein en heel wat fietsenstallingen. Ik kan me wel voorstellen dat bij drukte in de zomer het hier volstaat en parkeren een grotere uitdaging is.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.