Plantaardige melk buiten maken

Zelf plantaardige melk maken

Ik ben geen grote zuivel drinker, maar gebruik wel vaak plantaardige melk in mijn koffie, quiche en andere baksels. Nu zit de kant-en-klare versie in een pak en die zijn van het menu geschrapt. Daarom ben ik op zoek gegaan naar receptjes om zelf plantaardige melk te maken. Er zijn er genoeg te vinden online, dus ik heb gekozen voor die waarvan ik de ingrediënten al in huis had. Daarmee kwam ik uit op rijstmelk en havermelk. Hieronder de receptjes, en antwoord op de hamvraag: smaakt het een beetje?

Rijstmelk
Benodigdheden:
50 gram rijst (bij voorkeur zilvervlies- of bruine rijst)
schaal of maatbeker met water en een paar druppels citroensap
1,5 liter water
snuf zeezout
1 eetlepel honing (om de weeïgheid te counter-effecten)

Optioneel kun je ook nog kokosmelk uit een blikje er bij doen, maar dat had ik niet in huis.

Zie voor de bereiding de website van aroma lifestyle

Smaakt het een beetje?
Over het algemeen ben ik geen fan van de weeïge geur die vrij komt bij het koken van rijst en in principe drink je toch gewoon het kookwater gemengd met een rijstprutje. Ik zal dus niet heel snel een lekker glaasje hiervan voor mezelf inschenken. De eetlepel honing maakt qua smaak overigens een hoop goed. Ergens in verwerkt smaakt het prima, ik gebruikte het in mijn koffie, havermoutpap en warme chocolademelk. Die laatste was verrassend lekker, maar dat is chocola natuurlijk altijd ; ).

Produceren van duurzame rijstmelk
Havermelk
Benodigdheden:
90 gram havervlokken (evt. een nachtje laten weken in water met een eetlepel citroensap)
800 ml water
1 eetlepel maple syrup of ander zoetmiddel (ik gebruikte honing)

De bereiding vind je bij de groene meisjes

Smaakt het een beetje?
Op zichzelf smaakt deze melk prima, er zat bij mij een klein nasmaakje aan, maar dat kan komen doordat ik de havervlokken misschien niet goed genoeg heb schoongespoeld en er wat citroensap is achtergebleven. Ik heb later het recept nog eens uitgeprobeerd, maar dan zonder het citroensap. De nasmaak was daarmee weg en dus een stuk beter.
Het leuke aan het recept van de groene meisjes is overigens dat er is nagedacht over wat je met de overgebleven pulp kunt doen: geen afval! Helaas was ik een beetje klungelig met de theedoek toen ik de melk liet uitlekken, dus hier ging die vlieger niet op..

Al met al een positief eindoordeel voor beiden, zelfgemaakte plantaardige melk is prima te gebruiken als basis of om ergens in te verwerken. Het is vrij eenvoudig te maken en niet duur, houd wel rekening met een flinke afwas.

Gezien ons besluit om 8 maanden lang zonder afval te leven zal ik de komende tijd vaker DIY-recepten uitproberen en hierover schrijven. Mocht je suggesties of tips hebben van leuke recepten, of juist een vraag hebben over hoe je een product zelf maakt, laat het me weten via de comments hieronder of via de facebook-pagina.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.