Motivatie naar buiten gaan

Zo motiveer ik mezelf om meer naar buiten te gaan – 5 concrete tips

Buiten zijn vind ik heerlijk. Ik laad er van op, raak mijn stress er sneller kwijt en er is zoveel moois te ontdekken. Elke zonnestraal op mijn gezicht zorgt er bovendien voor dat ik me gelukkiger voel. Mezelf er toe zetten naar buiten te gaan zou dan ook geen enkel probleem moeten zijn, toch?

Tips om naar buiten te gaan

Helaas werkt dat niet altijd zo. Hoewel ik weet dat buiten zijn goed voor me is, zijn er dagen waarop ik simpelweg de motivatie niet kan vinden. Soms ben ik te moe, andere keren zit ik teveel in mijn eigen hoofd. De afgelopen jaren heb ik wel geleerd dat er een aantal manieren zijn om me op dat soort momenten toch te motiveren om naar buiten te gaan:

1. Buitentijd inplannen

Toen we een jaar midden in de natuur woonde was ik elk vrije uurtje buiten te vinden. Dat was makkelijk, want ik deed de deur open en stond midden in een prachtig natuurgebied. Terug in de stad merk ik dat mijn vrije uurtjes zich snel vullen met andere dingen. Door letterlijk tijd vrij te maken in m’n agenda en buitentijd in te plannen kan ik er niet omheen. Zo plan ik vaak halve of hele dagen in het weekend in op simpelweg naar buiten te gaan. Doe ik dat niet, dan kom ik waarschijnlijk laat uit bed, beland dan op de bank om tegen het eind van de dag ineens te ontdekken dat de zon alweer onder gaat. 

Meer weten over ons jaar midden in de natuur? Hier lees je oa. over de winter die we in het boswachtershuisje doorbrachten.

2. Wissels iets concreets in voor buitentijd, bijv. Netflix

Volgens mij kent iedereen dat wel: het gevoel altijd druk te zijn. Met steeds snellere media, FOMO (Fear Of Missing Out) en zoveel mogelijkheden lijkt het de standaard te worden. Daardoor voelt het soms onmogelijk om tijd te vinden om even niets te doen of lekker naar buiten te gaan. Als je echter bewust kijkt naar hoe je je tijd invult, is de kans groot dat je veel tijd besteedt aan zaken die je prima kan missen. Dat soort zaken, bij mij vaak Netflix of YouTube, kan je concreet inruilen voor buiten tijd. Een kleine moeite, maar in mijn hoofd zorgt dat ervoor dat er ineens veel meer ruimte ontstaat.

3. Begin met kleine momentjes

Dit is dé tip die ik probeer mee te geven als anderen vragen hoe ze kunnen beginnen met meer naar buiten gaan. Begin klein! Als je de behoefte hebt om naar buiten te gaan, zal een kort rondje buitenlucht je al goed doen. Vervolgens merk je wat dat met je doet en dat je zal merken dat je al snel een interne motivatie voelt om weer naar buiten te gaan. Bovendien kan een klein rondje altijd ergens tussendoor, daar hoef je geen hele dagen voor vrij te plannen.

4. Bezoek nieuwe gebieden

Zeker in stedelijk gebied kan ik me wel eens gaan vervelen. Het standaard wandelrondje na werk ben ik snel zat en dat motiveert niet te blijven gaan. Als ik wat meer tijd heb probeer ik daarom regelmatig nieuwe gebieden op te zoeken. Door nieuwe gebieden te bezoeken blijf ik me verwonderen over de omgeving en ontdek ik steeds iets nieuws. Voor de wat verdere gebieden huur ik soms een huisje in de natuur, dan is het gelijk een soort minivakantie.

Weinig tijd en toch naar buiten? Eerder deelde ik een aantal tips om je standaard lunch-rondje leuk te houden!

5. Wissel activiteiten af

Hier heb ik zelf nog wel eens moeite mee. Mijn hobby’s en interesses komen en gaan, en soms heb ik ineens iets te pakken. Dan vind ik bijvoorbeeld mijn passie terug voor natuurfotografie en kan ik weekend na weekend met mijn camera op pad gaan. Na een tijdje gaat dan enorm vervelen en begin ik eigenlijk weer opnieuw. Ik heb mezelf aan moeten leren regelmatig af te wisselen wat ik buiten doe. De ene week ga ik een stuk wandelen door de duinen, de andere week maak ik samen met een vriend een tochtje op de SUP. Zo voorkom je een soort buiten-moeheid en bovendien heb je dan steeds iets anders om naar uit te kijken!

De laatste jaren leer ik steeds meer manieren om mezelf gemotiveerd te houden vaker naar buiten te gaan. Bovenstaande tips helpen me daar goed bij. Toch ben ik altijd op zoek naar nieuwe tips en tricks. Heb jij manieren gevonden die jou helpen en staan die hier nog niet tussen? Laat het me weten via de reacties hieronder!

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Exclusieve verhalen van onderweg en de meest bijzondere buitenplekjes ontvangen? Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar een BuitenBriefje.